Koliko puta vam se desilo da ste isplanirali dan po svojoj meri. I onda iskrsne nešto što vas poremeti i imate osećaj da radite kako drugi kaže? Ili isplanirate čak ceo vikend..od ponedeljka radim to i to. A onda krene ludilo. Neko kaže idi tamo, neko idi na drugu stranu. I vi opet u istom vrtlogu sa pitanjem u glavi- gde je moja volja, odlučnost, moje samopouzdanje.

Meni je sve ovo poznato- jer sam i sama bila u takvim situacijama. I ko nije, uostalom? Moj problem je bilo odlaganje. Često sam sebi govorila..Pa ti si kraljica izgovora! Ali stvarno. I onda sam toliko išla daleko, da sam pitala roditelje da li oni imaju tu ,,tešku bolest’’. Možda je genetika u pitanju..DNK, RNK..ko će znati ali ja sam neizlečiva.

Naročito kada je posao u pitanju. Danas ću, sutra ću…Sutrawomen, što bi rekla moja drugarica Neda.

A onda…BUM!! Kao iz vedra neba, otkrijem da su u pitanju Metaprogrami. I ne jedan, nego više njih. Organizovan napad sa svih strana. Puk vojske, što bi rekli u našem narodu. 

Interesantno, u privatnom životu u druženju, nisu me dirali. Zamislite. Kako dođem na posao evo ih.

Elem, da ja to malo proučim. I dođem do sledećeg saznanja.

Svako ima određene strategije razmišljanja koje su jedinstvene za njega. Ne govorim o verovanjima koja se mogu promeniti, već o načinima razmišljanja kroz koje filtriramo, odnosno hvatamo i emitujemo informacije. To su METAPROGRAMI, neke opšte strategije mišljenja. Upoznavanje sa ovim strategijama- našim i tuđim – olakšava nam komunikaciju. Stičemo komunikativnu prednost. Mi bolje razumemo i nas bolje razumeju. Oni menjaju naše perspektivi!

Kakvo olakšanje. Metaprogrami su važni ne samo za stvaranje dobrih i prijatnih odnosa, već i kada nekome dajete uputstva ili tražite nešto. Mi sami, u različitim situacijama, imamo različite strategije razmišljanja ili METAPROGRAME.

Ponekad sumnjamo da je neko imao loše namere, ne shvatajući da druga osoba drugačije razmišlja odnosno razume datu informaciju.

Ono što je meni pomoglo jeste saznanje da poslovno i privatno koristimo različite strategije.

METAPROGRAMI nam govore o tome kako i zašto radimo to što radimo.

Dakle, od mnoštva informacija kojima smo izloženi, najveći deo će biti izbrisan, nešto će biti uopšteno a nešto iskrivljeno. I o tome odlučuju njihovo visočanstvo METAPROGRAMI.

VAŽNO JE DA ZNATE

METAPROGRAMI su vezani za kontekst. U porodičnom i poslovnom okruženju mogu biti sasvim različiti. Recimo, u kući smo galamdžije, a na poslu manji od makovog zrna. Ili..u kući smo ležerni, opušteni a na poslu nervozni i pod stresom. Zašto? Zato što se vaši METAPROGRAMI u ova dva okruženja( konteksta ) razlikuju i dovode do različitih rezultata odnosno ponašanja.

Zato jeste važno upoznati ih u ovim kontekstima.

Isto tako, vazno je znati da METAPROGRAMI nisu ni dobri ni loši. Oni su samo više manje korisni u datom kontekstu i za postizanje određenog cilja.

METAPROGRAME treba shvatiti kao kontinuum koji ima dva ekstremna tipa. Većina nas se nalazi negde između. Ponekad je potrebno naginjati više ulevo, ponekad udesno a nekad biti u zlatnoj sredini.

I još nešto. METAPROGRAMI se prepoznaju i po rečima koje izgovarate. Reči opisuju nas same i govore o nama ali istovremeno vrše i uticaj na našu okolinu.

Kako bi bilo da otkrijemo, koji su to vaši korisni METAPROGRAMI u poslu i privatnom odnosu?

Da konačne dobijete unapređenje, povišicu, promenu radnog mesta za koje sigurno znate da biste dali svoj maksimum? Ili nađete neki novi posao za koji niste ni znali da baš vama odgovara.

I da. Da nam više niko ne drma kavez!

Da imate pravu poziciju i svoj pravac.

Ne zaboravite…

DOBITI PRAVU OSOBU ZA POSAO NIJE DOBRO SAMO ZA KOMPANIJU/PREDUZEĆE,DOBRO JE I DA TA OSOBA OTKRIJE KO STE VI.

Prijavite se putem linka i zakažite svoj Identity compass .