Brainspotting je relativno nova, veoma efikasna terapeutska metoda koja je zbog svog delovanja posebno uspešna u procesuiranju neurofiziološkog porekla traume, disocijacije i drugih simptoma. Svojim delovanjem, Brainspotting aktivira i ubrzava prirodnu moć isceljenja tela i omogućava mozgu da leči psihološke simptome kao što telo leči fizičke rane.

Otkrivanje metode

Dr Dejvid Grant, psihoterapeut, nastavnik i supervizor u privatnoj praksi u Njujorku, otkrio je metod 2003 godine, dok je radio sa 16-godišnjim klijentom. Došla je u njegovu ordinaciju za pomoć sa problemima anksioznosti- koji su je sprečavali da ostvari vrhunske rezultate u u umetničkom klizanju.

Inače, uspešna klizačica nije mogla da izvede važan element-trostruki obrt, koji se među umetničkim klizačima ne smatra najtežim elementom, ali je obavezan deo programa na takmičenjima. Klijentica je doživela mnoge traumatične događaje u primarnoj porodici i kroz svoju sportsku karijeru.

Tokom jedne od sesija, gde je dr Grant koristio različite metode, klijentica je pratila njegov prst koji se kretao levo-desno po njenom vidnom polju. Primetio je da su klijentu u određenom trenutku oči počele silovito da drhte ili da se smrzavaju, pa je prestao pomerati prst. Oči klijenta instiktivno su se zadržale na toj tački i počelo je da se dešava nešto novo.

Na površinu su počela da se pojavljuju nova sećanja, koja su se ponekad pojavila ali sada mnogo intenzivnije i dublje.  Posle 10 minuta, oči su se opustile .

Sledećeg dana ga je pozvala i rekla da je sa lakoćom uradila trostruki obrt!

Vođen interesovanjem, dr Grant je nastavio da istažuje promene oka, obraćajuči pažnju- na određene telesne senzacije, traumatska sećanja kod svojih klijenata i shvatio da , ako zaustavi prst na promeni oka, obrada počinje na dubljem nivou i da je proces mnogo brži nego uz razgovor.

Otkrio je mnogo načina da pronađe odgovarajući položaj oka u vidnom polju i na taj način pruži klijentu dublju obradu bolnog iskustva.

Danas ovu metodu koriste hiljade terapeuta širom sveta.

Ko je za Brainspotting?

Brainspotting ima široku primenu i uz koučing je pokazao odlične rezultate kod:

  1. Problema sa doživljavanjem i izražavanjem emocija,
  2. Problemi sa koncentracijom,
  3. Problemi u međuljudskim odnosima,
  4. Traumatska iskustva iz detinjstva

Benefiti Brainspottinga su ogromni.

  1. Pojačan osećaj sopstvene vrednosti,
  2. Osećaj straha zamenjuje se osećanjima unutrašnje sigurnosti i opuštenosti,
  3. Smanjenje osećaja stida,
  4. Jače samopouzdanje,
  5. Veće samopoštovanje,
  6. Promena negativnih uverenja o sebi,
  7. Efikasnije suočavanje sa stresnim situacijama,
  8. Sposobnost postavljanja granica u odnosima,
  9. Sposobnost okončanja loših odnosa,
  10. Razvijanje i ostvarivanje potencijala u poslovnom i privatnom okruženju i još mnogo toga.

Ono što je važno jeste da fokusiranim, svesnim, neosuđujućim stavom prema unutrašnjem iskustvu, pojedinac uči i obrađuje bolno emocionalno iskustvo i integriše ga u svoj život na nov način.

Oslobađanjem emocionalne traume u mozgu, oslobađa se i određeni deo tela što utiče na promenu fizičkog blagostanja i zdravlja.

Tako se iznutra oslobađamo i jačamo sopstveni osećaj sebe.